06-30167091           info@nickybouwers.nl

Zanglessen

Sinds de Coronacrisis zijn er ook zanglessen mogelijk via Skype, of via WhatsApp video. Via Skype kan er aan techniek gewerkt worden, maar door de vertraging in de verbinding is begeleiden op de piano helaas niet mogelijk. Mede daarom is het raadzaam om ook af een toe een fysieke les af te spreken.

U kunt bij mij terecht voor lessen in klassiek zang, maar ook voor het verbeteren van uw techniek als zanger(es) in bijvoorbeeld popmuziek. Mensen die in een koor zingen kan ik extra aandacht geven bij het zingen van de koorpartijen die zij moeten instuderen. Daarnaast bied ik lessen aan in stemtraining voor mensen die spreken voor zalen met groepen. Er wordt aandacht besteed aan een rustige ademhaling en een ontspannen articulatie. Ik geef mensen individueel les, of in kleine groepen en geef les in de regio Rijnmond en in Amsterdam en omgeving.

Zelf had ik les van Jón Thorsteinsson (een Lichtenberger gecertificeerde docent aan het Utrechts Conservatorium). Momenteel studeer ik bij Charlotte Margiono (zanglessen krijgen is ook voor professionals van belang). Ik verdiep mij verder in de Lichtenberger werkwijze, door – als de tijd dat toelaat – zelf naar Lichtenberg te gaan.

De wetenschappelijke kennis van de stem wordt toegepast op het zingen. Een van de belangrijkste uitgangspunten is dat zingen in de belangrijkste zin een reflexmatige bezigheid is, omdat adem en de stemplooien door de reflexen in het lichaam worden aangestuurd. De oefeningen leiden tot het optimaal gebruik maken van die reflexen en dat leidt tot een zeer ontspannen toonvorming. Hierdoor hoeft men bij het zingen niet meer aan techniek te denken, maar kan men muziek maken.

De hedendaagse kennis van zangtechniek heeft oudere bronnen, om de 19de-eeuwse zangpedagoog Lamperti te parafraseren:

“Laat de wens om te zingen je energie leiden en jouw zingen je spieren onderwijzen.”

Nieuwsgierig geworden? Neem contact met mij op voor meer informatie.

Prijzen voor volwassenen, inclusief BTW 21% (vanaf 21 jaar): 

  • 60 minuten: € 54
  • 45 minuten: € 43
  • 30 minuten: € 30

Voor lessen aan kinderen/jongeren jonger dan 21 jaar hoeft geen BTW gerekend te worden. Deze lessen zijn dus goedkoper. 

Er is geen verplicht aantal lessen dat u hoeft af te nemen en er is ook geen verplichte frequentie van lessen. Over de afgenomen lessen krijgt u regelmatig een rekening thuis gestuurd.