06-30167091           info@nickybouwers.nl

Stemvorming (koren)

Gerichte aandacht voor de stem leidt tot een beter gebruik van de stem en daardoor tot een hogere kwaliteit van de koorklank. Daarbij krijgen mensen meer plezier in het zingen, omdat zij hun instrument beter beheersen. Een blijvende verbetering van het stemgebruik zorgt er bovendien voor dat mensen langer hun niveau behouden. Stemvorming heeft ook voordelen voor de dirigent, omdat door de verbetering van de zangtechniek de zuiverheid beter wordt en de koorleden makkelijker door zangtechnisch moeilijke passages komen. Mijn ruime ervaring met stemvorming, onder andere als zangcoach van het Nederlands Studenten Kamerkoor, leert dat aandacht voor zangtechniek al heel snel tot een positief resultaat leidt.

Het streven is een ontspannen strottenhoofd bereiken wat leidt tot een ontspannen toonvorming waarmee muziek gemaakt kan worden en een boventoonrijke klank. Ik verdiep mij onder andere in de Lichtenberger werkwijze. Deze manier van zingen gaat uit van ontspanning en neemt als basis de reflexen die al in het lichaam zijn (ademhaling, stemgebruik).

Op eenvoudige wijze pas ik mijn opgedane kennis toe op koren en kan ik mensen met concrete aanwijzingen veel beter laten zingen. Koor en dirigent kunnen die aanwijzingen voor een belangrijk deel ook toepassen als ik niet bij een repetitie ben.

 

Maatwerk

De coaching van koren bied ik op maat aan. De gekozen werkvorm is van de volgende zaken afhankelijk:

  • de tijd die het koor ervoor wil inruimen,
  • de wensen van de dirigent en wat hij/zij wil bereiken,
  • de zaken die het allereerst moeten worden verbeterd.

In overleg met de dirigent en het bestuur wordt op maat een werkvorm bepaald. Hierbij speelt het repertoire dat het koor aan het instuderen is in alle gevallen een belangrijke rol. Doorgaans is het een combinatie van zangtechnische oefeningen en het geleerde toepassen op de muziek die het koor aan het instuderen is.

Mijn werkwijze kan op alle typen koren (beginner, gevorderd; klassiek, pop) worden toegepast en zal aangepast worden aan wat het koor vraagt.

Ook het afnemen van stemtesten voor het koor, of assistentie daarbij behoort tot de mogelijkheden.

Wilt u weten wat ik voor uw koor kan betekenen? Neem dan contact op.

Tot slot wil ik de 19de eeuwse zangpedagoog Lamperti parafraseren:

“Laat de wens om te zingen je energie leiden en jouw zingen je spieren onderwijzen.”