Alt / alt-mezzo Nicky Bouwers (1976) studeerde in de vooropleiding piano bij Rudy de Heus aan het conservatorium in Zwolle. Alvorens met haar zangopleiding te beginnen, studeerde Nicky bestuurskunde aan de Universiteit Twente. Enkele jaren na afronding van deze studie startte ze haar studie zang aan het Utrechts Conservatorium. Na haar eindexamen (Bachelor) vervolgde ze haar zangstudie bij Jón Thorsteinsson in de Master-fase aan hetzelfde conservatorium, waarvan haar eindexamen in juni 2010 plaatsvond. Momenteel studeert zij verder bij Charlotte Margiono.

Aan het Utrechts Conservatorium studeerde ze bij Danny Oosterman harmonie-/fanfaredirectie, waarin ze eindexamen (Bachelor) deed. Daarnaast volgde ze bijvaklessen in koordirectie bij Rob Vermeulen .

Zij is onder andere werkzaam als zangeres, dirigent en stemcoach voor koren. Zo is zij diverse malen te horen geweest als soliste in oratoriumwerken, zoals het Weihnachtsoratorium (alle cantates) van Bach, diverse Bachcantates, een Lutherse Mis van Bach, de Messiah van Händel en het Utrecht te Deum van Händel, het Stabat Mater van Pergolesi, het Oratorio de Noël van Saint-Saëns, de Krönungsmesse van Mozart en de Petite Messe Solennelle van Rossini. Zij vertolkte de rol van de Tante (La Zia Principessa) in de opera Suor Angelica van Puccini. Daarnaast vertolkte zij diverse keren repertoire van moderne componisten, zoals The white whale of Beverwijck van David Dramm, liederen van Webern en een kameropera van Anne Ku. Ook vertolkte zij met het Graziakwartet werken voor zang en strijkkwartet van Butterworth en Barber. Zij zingt regelmatig mee als alt in koorprojecten en dan een breed repertoire van Renaissance tot hedendaagse muziek. In januari 2011 nam zij deel aan het kamerkoorproject Meesters en Gezellen van stichting Tettix in samenwerking met het Nederlands Kamerkoor. Op het Bachfestival Dordrecht volgde zij een masterclass bij Jos van Veldhoven. Ook volgde zij een directiemasterclass van Daniel Reuss met het dirigeren van Cantate BWV 12 ter gelegenheid van het Jubilieumjaar van de Bachcantates in Utrecht.

Met pianist Thijn Vermeulen vormt zij een vast duo, treedt zij regelmatig op en heeft zij in juni 2012 de CD To Live, To Love opgenomen. Daarnaast werkte zij als soliste (alt) mee aan de CD opname van De XIV Stonden, van de Vlaamse componist Paul Schollaert, o.l.v. Kurt Bikkembergs.

Ze wordt regelmatig als projectdirgent gevraagd. Zo dirigeerde zijn het Concierto de Aranjuez van Rodrigo in de versie voor harp en orkest. In 2012 dirigeerde zij een project Rondom Brahms met Vocaal Ensemble TIEN. Zij dirigeerde in juni 2015 en dirigeerde in september 2017 weer enkele concerten bij dit ensemble. Verder dirigeert zij kamerkoor Intermezzo in Nieuwerkerk aan den IJssel, Cantiamo in Krimpen aan den IJssel en Smartlappenkoor Mag Geen Naam hebben in Rotterdam.

Nicky Bouwers is daarnaast gespecialiseerd in stemvorming aan koren en is de zangcoach verschillende koren in Nederland. Verder was zij zangcoach van het Nederlands Studenten Kamerkoor voor een vaste, afgebakende periode van twee projecten en zal dat in seizoen 2017/2018 weer zijn.